Gyorsítósáv

Kedvezményezett neve: ABU HUNGARY Mérnökiroda Korlátolt Felelősségű Társaság

Projekt címe: Speciális szivattyú fejlesztése viszkózus, nagy szemcsenagyságú korrozív szuszpenziókhoz

A támogatás összege: 199 981 544 Ft

A támogatás mértéke: 78,87%

A fejlesztés célja egy olyan, viszkózus, korrozív, magas szilárd szemcsetartalommal bíró közegek max. 1,5 bar nyomás alatti szállítására szolgáló, osztályozó és aprító funkcióval is rendelkező szivattyú kifejlesztése, mely a jelenleg piacon található alternatíváknál sokkal jobb ár-érték arányt képvisel, s emellett alacsony szállítási mennyiségeket (12 m3/h alatt) is képes továbbítani.

A jelenlegi konstrukciónk TRL 5. szinten áll. A fejlesztés végére rendelkeznénk egy megfelelő műszaki színvonalú, elégséges kapacitással rendelkező, alacsony költséggel gyártható, praktikusan üzemeltethető és karbantartható berendezéssel, mely hosszú távon is üzembiztosan működik, vagyis piacérett. (TRL 9. szint)

Nagyon kevés az olyan nemzetközi szivattyúgyártó cég, mely hasonló, speciális feladatokra szivattyúkat gyárt, ráadásul az általános gyakorlati tapasztalatok alapján ezek a szivattyúk gyakran meg is hibásodnak.

Jelenleg több, mint 10 000 biogáz-üzem működik az Európai Unió területén, melyek intenzifikiálása, illetve adalékolása megkívánja az olyan, kis szállítási kapacitású szivattyúk alkalmazását, melyek képesek az ilyen erőművek rostanyagokkal, szerves- és szervetlen szilárd hulladékokkal szennyezett, korrozív és magas viszkozitású szubsztrátjait szállítani. Kívánatos lenne olyan szivattyú alkalmazása, mely egy egységbe foglalja az osztályozó és aprító funkciókat, de ilyen elérhető árú berendezés jelenleg a piacon nem található. Felismerve a piaci rést, cégünk olyan új konstrukciójú szivattyút szeretne kifejleszteni, mely megoldja e problémát, olcsón előállítható, az eddigi típusoktól eltérően beépített bolygató-aprító egységgel van ellátva és képes a biogáz- és élelmiszeriparban gyakori, magas szárazanyag- és rosttartalmú szubsztrátok problémamentes továbbítására.

Projekt tervezett befejezési dátuma: 2025.12.31.

Projekt azonosító száma: 2021-1.1.4-GYORSÍTÓSÁV-2022-00021

NKFI Alapból megvalósuló projekt